Ik zie je tussen de wolken

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
ik zie je tussen de wolken rouw
Ik zie je tussen de wolken, Maren Stoffels, Leopold
(12+)

'Ik zie je tussen de wolken' vertelt het verhaal van Lauren, een meisje in de puberteit dat stevig worstelt met zichzelf en de wereld om zich heen. Het gaat niet goed op school met Lauren en de schoolpsycholoog stelt voor dat Lauren als een soort stage een jongetje met kanker (Casper) gaat begeleiden. Lauren heeft hier niet veel zin in, maar ze is zich er van bewust dat ze weinig keuze heeft, omdat ze anders problemen op school gaat krijgen. Bovendien beseft ze heel goed dat de schoolpsycholoog anders contact zal opnemen met haar ouders en zij dan zullen ontdekken dat Lauren zichzelf snijdt. In het ziekenhuis leert Lauren een meisje van haar leeftijd kennen (Jasmijn) dat ook kanker heeft. Lauren heeft eerst een hekel aan haar, maar ontdekt al snel dat ze steeds meer interesse krijgt in Jasmijn. Ze voelt dingen voor Jasmijn, die ze niet voor haar vriendje Sepp voelt en dit verward haar zeer. Lauren raakt ook steeds meer persoonlijk betrokken bij Casper en al snel bezoekt ze Casper omdat ze dat graag wil, niet omdat het moet voor haar stage. Lauren worstelt met de ziekte van Casper, met haar gevoelens voor Jasmijn, haar afwezige gevoelens voor haar vriend en haar drang om zichzelf te snijden.

Het boek leest zeer vlot en is door de schrijfstijl van Stoffels met veel dialogen en veel wisselingen tussen verschillende scènes zeer toegankelijk voor de doelgroep. Ondanks de zware onderwerpen is het boek ook regelmatig luchtiger en vrolijk. De gedachten van Lauren worden steeds zeer gedetailleerd weergegeven, waardoor de lezer Lauren goed leert kennen en haar steeds beter gaat begrijpen. Terwijl Lauren zich erg onbegrepen en alleen voelt, lijken de mensen om haar heen (Casper, de schoolpsycholoog, de beste vriend van Sepp, Jasmijn) wel heel snel in de gaten te hebben waarmee Lauren worstelt. Zo stellen Casper en de vriend van Sepp al vragen over Lauren's gevoelens voor Jasmijn, op een moment dat Lauren zich hier zelf nog amper van bewust lijkt te zijn en de lezer ook nog weinig aanwijzingen in die richting heeft gehad. Stoffels lijkt dit te doen om voor de lezer nog duidelijker te maken waarmee Lauren worstelt, maar het maakt sommige scènes wat onwaarschijnlijk.

'Ik zie je tussen de wolken' is een toegankelijk boek over een aantal moeilijke onderwerpen. Het zal de doelgroep, die vooral zal bestaan uit meisjes in de puberleeftijd, zeker aanspreken. Al is naar mijn mening het aantal onderwerpen dat in het boek aangesneden wordt wat veel. Het boek gaat over omgaan met iemand met een levensbedreigende ziekte, pesten, automutilatie, homoseksualiteit, seks en de eerste keer en niet gezien worden in het gezin. Iets minder verschillende thema's hadden het verhaal in mijn ogen wat meer diepgang gegeven en daardoor goed gedaan.


Tamar de Vos - van der Hoeven


Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden