Zoete kinderen eten geen suiker

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
zoete kinderen eten geen suiker ionica smeets
Zoete kinderen eten geen suiker, Ionica Smeets, Uitgeverij Nieuwezijds

In "Zoete kinderen eten geen suiker" kijkt Ionica Smeets, wiskundige, hoogleraar wetenschapscommunicatie en moeder van twee, vanuit wetenschappelijk oogpunt naar de vele verschillende verhalen en fabeltjes die de ronden doen over zwangerschap en ouderschap. Word je gelukkiger wanneer je kinderen hebt?' Word je echt vergeetachtiger als je zwanger bent? Wat is beter, troosten of afleiden? Wat werkt tegen pesten? En val je af van borstvoeding geven? Deze en vele andere vragen worden in korte columns door Ionica onder de loep genomen en van commentaar voorzien op basis van wetenschappelijk onderzoek. Veel bakerpraatjes en goed bedoelde adviezen blijven dan niet overeind. Zo worden kinderen echt niet drukker van suiker, kan een jaartje extra kleuteren geen kwaad (waarvan Ionica zelf een voorbeeld is), zijn vroege praters niet intelligenter dan late praters en krijgen kinderen geen koorts van doorkomende tanden. Ook beladen onderwerpen zoals het (on)belang van de cito-score, (on)veiligheid van vaccinaties en postnatale depressie schuwt Smeets niet.

De columns zijn helder en met humor geschreven en heel toegankelijk omdat wetenschappelijke termen zo veel mogelijk vermeden worden. Ze zijn duidelijk geschreven voor een breed publiek. De gekozen onderwerpen, van zwangerschap tot lagere schoolleeftijd zullen voor iedere ouder herkenbaar zijn.
In alle columns klinkt één duidelijke boodschap door: "Het is een gezonde gewoonte om zelf na te denken" oftewel, laat je niet te veel gek maken door alle goedbedoelde adviezen die er op je afkomen vanaf het moment dat je verteld hebt dat je zwanger bent. Over vele onderwerpen verschillen de meningen flink en ook wetenschappelijke onderzoeken spreken elkaar soms flink tegen. Ook wetenschap kan niet altijd 'het enige juiste antwoord' geven op al onze vragen. En dat geldt ook voor de columns van Smeets. Zoals ze zelf in haar voorwoord zegt: "Ik zet de bekende feiten op een rij en vertel hoe de wetenschap er over denkt. Het is vervolgens aan jou wat je er thuis mee wilt doen."

Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden