Zorgen opzij helemaal blij

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
zorgen opzij helemaal blij kaft
Zorgen opzij, helemaal blij, Poppy O'Neill, Uitgeverij Nieuwezijds (7 tot 11 jaar)

De kindergids 'Zorgen opzij, helemaal blij' is een zelfhulpboek voor kinderen tussen de zeven en elf jaar, die regelmatig last hebben van angst of zich snel zorgen maken. Het boek start met een korte uitleg voor de ouders. Hierin wordt uitgelegd wat angst is, hoe je het herkent als ouder en hoe je hierover praat met je kind. Vervolgens maken de kinderen kennis met Fiz, het rode monstertje van de kaft die alle oefeningen illustreert en wordt uitgelegd wat ze met het boek kunnen bereiken.

In het eerste hoofdstuk leren kinderen aan de hand van korte oefeningen beter begrijpen wat angst precies is. In het daaropvolgende hoofdstuk wordt bekeken wat kinderen kunnen doen wanneer zij zich zorgen maken. De lezers leren onder andere luisteren naar hun lichaam, letten op hun ademhaling, denkfouten herkennen, een strijdkreet inzetten en een inschatting maken van het probleem waar ze tegen aanlopen. In hoofdstuk drie wordt ingegaan op het overwinnen van de angst. Dit gebeurt aan de hand van verschillende technieken uit de cognitieve gedragstherapie. De kinderen leren dat ze, door na te denken over hun angsten, onderscheid kunnen maken tussen feiten en meningen, hun angsten kunnen testen op waarheid en een plan kunnen maken hoe om te gaan met een beangstigende situatie.

O'Niell benadrukt daarna het belang van goed voor jezelf zorgen, door te leren ontspannen en goed adem te halen, gezond te eten en goed te slapen. Hierna volgt een kort hoofdstuk over vriendschap en pesten, al wordt op pesten eigenlijk amper ingegaan. Dit hoofdstuk is een beetje bij elkaar geraapt, maar lijkt vooral kinderen te willen helpen zien dat er ook veel positiefs is in hun leven. Het boek sluit af met het maken van een samenvattend actieplan en de beschrijving van verschillende ervaringen van kinderen. Ook op andere plekken in de gids worden ervaringen van leeftijdsgenootjes gedeeld. Deze zorgen voor herkenning en verduidelijking en het besef bij de lezertjes dat ze niet de enige zijn die soms met zorgen en angsten worstelen. Op de laatste bladzijdes van het boek volgen nog wat adviezen voor ouders en een overzichtje van instanties waar ouders terecht kunnen, als blijkt dat hun kind toch meer hulp nodig heeft bij het overwinnen van angsten. Tussen de lopende tekst vind je paginagroot afgedrukte, positieve gedachten.

Het merendeel van de oefeningen in 'Zorgen opzij, helemaal blij' zijn goed zelfstandig uit te voeren voor kinderen vanaf een jaar of acht, al vragen sommige wel echt om wat begeleiding en sturing van een volwassene. Zeker omdat de oefeningen vooral bedoeld zijn om kinderen over zichzelf te laten nadenken en daarbij hun eigen denkfouten te ontdekken. En dat is nog niet zo eenvoudig, zeker niet voor kinderen van deze leeftijd. Door samen met je kind aan de slag te gaan en vooral die oefeningen te kiezen die het meest lijken aan te sluiten bij jouw kind en zijn/ haar zorgen, zal je je kind kunnen helpen om (niet al te overheersende) angstige gedachten en gevoelens de baas te worden.

Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:


Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden