Dat nare gevoel

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
boek voor kinderen over seksueel misbruik
Dat nare gevoel, Martine F. Delfos, Nino/ Uitgeverij SWP

'Dat nare gevoel' is een informatief boek over seksueel misbruik dat volgens de achterflap bedoeld is voor kinderen uit de hoogste klassen van de basisschool en de middelbare school. Zelf zou ik het vooral aanraden voor kinderen op de basisschool. Voor kinderen op de middelbare school is de tekst in mijn ogen wat te kinderlijk geschreven.
In korte hoofdstukjes wordt ingegaan op: wat is seksueel misbruik, wat is het verschil tussen seks voor volwassenen en seks voor kinderen, wie doet het, wat kun je er aan doen, gevoelens van schuld en schaamte, de rol van macht in misbruik en hoe belangrijk is het om er over te praten.
Het boek sluit af met een aantal nuttige adressen en nog wat meer informatie voor ouders.

Doordat er veel aandacht wordt gegeven aan het bespreken van de gevoelens die het misbruik kan oproepen en de verwarring die hierdoor ontstaat, kan dit boek een goede ondersteuning zijn voor kinderen die misbruikt zijn. Mevrouw Delfos legt goed uit hoe seksueel misbruik altijd samen gaat met machtsmisbruik en hoe het misbruik vaak geleidelijk opgebouwd wordt. Wat start als een aardig gebaar en een troostende arm om de schouder van het kind, kan uitgroeien tot misbruik. En door deze geleidelijke opbouw voelen kinderen zich vaak zelf schuldig aan het misbruik, zij hebben het toch laten gebeuren, ze hebben de cadeautjes toch aangenomen, ze hebben toch geen 'nee' gezegd? Dit boekje helpt kinderen te zien dat ze nooit schuldig of zelf verantwoordelijk zijn voor het misbruik en dat ze altijd 'nee' mogen zeggen.

'Dat nare gevoel' is een goed boekje voor kinderen die geconfronteerd zijn met misbruik. Het helpt kinderen wijs te worden uit de verwarrende gevoelens die zij zullen hebben, laat duidelijk zien dat een kind nooit zelf verantwoordelijk gehouden kan worden voor het misbruik en benadrukt hoe belangrijk het is te praten over wat er gebeurd is en hulp te zoeken.
En zoals eigenlijk met elk hulp- of informatieboek voor kinderen, raad ik aan het vooral samen met het kind te lezen en het boek te gebruiken om verder te praten.

Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:
Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden