Het gevoelsdagboek is eigenlijk meer een werkboek dan een dagboek. In een dagboek schrijf je gedachten en gevoelens die je graag voor jezelf wilt houden en daarom alleen deelt met je dagboek. Het gevoelsdagboek is juist bedoeld om gevoelens te delen met de ouders en zo het gesprek tussen ouder en kind op gang te brengen.
Het boek start met een korte uitleg voor het kind welke basisgevoelens er zijn en dat het onderdrukken van deze gevoelens averechts werkt. Hierna volgt heel kort een rijtje tips hoe je met lastige gevoelens kunt omgaan. De ouders krijgen vervolgens tips hoe zij hun kind kunnen ondersteunen bij het gebruik van het gevoelsdagboek en op een goede manier het gesprek kunnen aangaan over gevoelens. Na een kort vragenlijstje waarin het kind wordt uitgenodigd iets over zichzelf te vertellen, start het 'dagboek'.
Iedere dag kan je kind invullen hoe het zich die dag voelde. Dit gebeurt steeds aan de hand van dezelfde zes vragen die met behulp van kleine illustraties worden weergegeven: "Ik geef vandaag 1 tot 5 sterren", "Vandaag voelde ik me vooral blij / boos / bang / verdrietig / iets anders.", "Het eten vandaag was lekker / vies", Hier ben ik trots op....", " Ik speelde vooral samen / alleen" en "Hoeveel zin heb je in morgen?" Iedere dag mag er ook één van de bijgesloten stickers geplakt worden. Naast de zes steeds terugkerende vragen, is er iedere dag ook één wisselende vraag of opdracht. Deze wisselende vragen helpen het kind een eigen mening te vormen, nodigen uit over keuzes en gevoelens te praten of te tekenen wat het kind op dat moment voelt. Ook worden er verschillende ontspannings- en ademhalingsoefeningen omschreven.
Het gevoelsdagboek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of zes. Het feit dat de vragen en de daarbij behorende illustraties iedere dag grotendeels hetzelfde zijn, kan voor een routine zorgen bij het invullen. Anderzijds kan het er ook voor zorgen dat kinderen verveeld raken met het invullen of niet steeds weer willen praten over wat ze invullen. De wisselende vragen kunnen hier uitkomst voor brengen. Maar ook iets meer afwisseling in de dagelijkse vragen hadden het dagboek denk ik net iets aantrekkelijker gemaakt voor kinderen om in te vullen. Al met al is het gevoelsdagboek een leuk hulpmiddel om ouders te helpen met hun kind te praten over gevoelens.
Tamar de Vos - van der Hoeven
Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com: