Mam, hoe gaat dat dan?

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
boek met ondersteunde voorleesverhalen

Mam, hoe gaat dat dan?, Ellie Norden-Schreiber en Tischa Neve, Uitgeverij Pica

'Mam, hoe gaat dat dan?' is een boek met korte verhaaltjes om kinderen voor te bereiden op verschillende situaties, zoals een bezoek aan de dokter, voor het eerst naar school, het overlijden van een huisdier, de komst van een baby etcetera. Bij ieder verhaaltje worden een aantal opvoedkundige tips gegeven. Wanneer er iets nieuws voor je kind te gebeuren staat, kies je een verhaaltje om voor te lezen, om zo je kind voor te bereiden of om in gesprek te gaan met hem/haar over wat er gaat gebeuren. En als ouder krijg je meteen wat tips hoe je je kind verder kunt begeleiden bij deze situatie.
De gekozen gebeurtenissen zijn uiteenlopend en variëren van luchtige onderwerpen zoals naar een restaurant gaan, boodschappen doen of naar een pretpark gaan tot zware onderwerpen zoals het verlies van een dierbare of de scheiding van de ouders. Sommige onderwerpen zijn zo luchtig, dat ik mij afvraag of een voorbereidend verhaaltje echt nodig is, andere onderwerpen zo zwaar dat een verhaal van maar een paar pagina's te kort lijkt te schieten.

De verhaaltjes, geschreven door Ellie Norden-Schreiber zijn beschrijvend, informatief en sluiten zeker aan bij het onderwerp dat ze beogen te omschrijven. Maar meer dan dat zijn ze ook eigenlijk niet, een omschrijving van een situatie. Ze zijn naar mijn mening niet echt grappig, spannend, ontroerend of verrassend.
De adviezen die Tischa Neve geeft bij de verschillende verhaaltjes zijn duidelijk, 'to-the-point' en goed toe te passen. Al zijn deze tips zo hier en daar wat weinig origineel en wel een beetje voor de hand liggend.

Wat mij opvalt, is dat in alle verhaaltjes alles wel erg soepel verloopt, er is weinig aandacht voor situaties die minder goed gaan. De zwemles is meteen leuk en Tess is niet bang, door het gat gaan vindt Joran het leukste van de zwemles en wanneer Lieke voor het eerst naar school gaat, hoeft ze niet te huilen en wil ze meteen 's middags ook naar school. De opzet is waarschijnlijk om kinderen een zo positief mogelijk beeld te geven van de gebeurtenis. Maar kinderen vinden hierdoor weinig herkenning in de verhaaltjes wanneer ze zelf toch wel echt negatief staan tegenover bijvoorbeeld de zwemles, het gat of de eerste keer naar school. Lezen over iemand die ook bang of onzeker is en daar dan toch goed mee om kan gaan, kan dan meer ondersteuning bieden.

Het idee van een boek met verhalen over verschillende spannende situaties, met daarbij tips voor de ouders is zeker leuk, maar het had wat mij betreft met iets meer pit uitgevoerd mogen worden.

Tamar de Vos - van der Hoeven


Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com: (nieuwe uitgave)







Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden