'In je blootje' is een prentenboekje voor kinderen van twee tot vijf jaar dat ouders en opvoeders kan helpen bij het praten met kinderen over bloot zijn en hun lichaam. Het doel van het boekje is kinderen te leren dat hun geslachtsdelen een normaal onderdeel van hun lichaam zijn, iets waar gewoon over gesproken kan worden. Het helpt ouders op een natuurlijke manier te praten over bloot zijn en het benoemen van de geslachtsdelen.
Het boekje vertelt over Roos en Luuk die samen naar het zwembad gaan, zich uitkleden in het zwembad, thuis bloot douchen, plassen en gaan slapen. Op iedere linkerbladzij staat kort omschreven wat Luuk en Roos doen, met daarbij een of twee vragen die ouders/ opvoeders kunnen gebruiken om met het kind verder te praten. Op de rechterpagina staat steeds een duidelijke, aansprekende tekening van Luuk en Roos in de beschreven situatie.
Achter in het boekje staat een tekening van Luuk en Roos in hun blootje met daarbij de benaming van verschillende lichaamsdelen, waaronder ook de piemel en de vagina. Hierdoor krijgt het benoemen van de geslachtsdelen precies de juiste lading. Het benoemen van je piemel wordt zo net zo gewoon als het benoemen van je voet of je neus. En dat is precies het doel van dit boekje: het praten over bloot zijn en geslachtsdelen gewoon maken.
Op de schutbladen van het boek worden verschillende benamingen gegeven voor de geslachtsdelen, zodat kinderen ook leren dat andere mensen een piemel of vagina misschien anders noemen.
Een leuk en speels boekje dat heel goed te gebruiken is om op een natuurlijke manier met kinderen te praten over hun lichaam.
'Nee zeggen mag' is een boekje uit deze zelfde reeks voor kinderen tussen de twee tot vijf jaar. In dit boekje komen Luuk en Roos in twee situaties terecht waarin iets gebeurt wat zij niet willen. De buurjongen vraagt Luuk of hij zijn piemel mag zien en Roos wil haar tante liever geen kus geven. Ze leren dat ze 'nee' mogen zeggen omdat hun lichaam van hen is en alleen zij zelf beslissen wat ze hiermee willen.
Op een duidelijke en invoelende manier wordt kinderen geleerd dat het goed is om je grenzen aan te geven wanneer je iets niet wilt, zonder het onderwerp te zwaar te maken.
Ook in dit boekje wordt de beschrijving van wat er gebeurt afgewisseld met korte vragen om met het kind in gesprek te gaan over de situatie die beschreven wordt. Deze vragen helpen het kind ook te zien dat een situatie die eerst leuk was, zoals het voetballen met de buurjongen, daarna minder leuk kan worden, als de buurjongen de piemel van Luuk wil zien. En dat je dan 'nee' mag zeggen, ook al ben je zelf het spel begonnen, zoals met Luuk en de buurjongen. ' Nee' zeggen mag altijd als het je eigen lichaam betreft en je kunt altijd je ouders vragen te helpen als er iets gebeurt wat je niet wilt.
Een heldere en belangrijke boodschap.
Tamar de Vos - van der Hoeven
Deze twee boekjes zijn samen met het boekje 'Dat is fijn" samengevoegd in het boekje 'De baas over je lijf'. Ze zijn niet meer los verkrijgbaar.
Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com: