terug naar school

Na zes weken vakantie kan het erg wennen zijn om weer vijf dagen in de week naar school te gaan. Een goede voorbereiding maakt dit makkelijker.




Schermafbeelding 2023-09-14 om 12.50.18

Weerbaar en vol zelfvertrouwen is een werkboek voor kinderen tussen de acht en veertien jaar oud die weinig zelfvertrouwen hebben of niet voldoende weerbaar zijn. Hier meer informatie
instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
Dag vakantie! Terug naar school.

Drs. Tamar de Vos - van der Hoeven - augustus 2022
Nog even en de zomervakantie zit er weer op. Veel kinderen vinden dat jammer, al zijn er ook zeker kinderen die er reikhalzend naar uitkijken weer naar school te mogen. Hoe je kind er ook tegenaan kijkt, met tegenzin of er helemaal klaar voor, na zes weken vrij gehad hebben, zal het weer flink wennen zijn om terug naar school te gaan.

In de vakantie laten veel ouders de regels wat los. Er wordt uitgeslapen, lekker veel gespeeld, het scherm (welke dan ook) mag wat vaker aan en het vaste ritme van de dag wordt een beetje losgelaten. Helemaal prima, maar de overgang naar weer een duidelijk schoolritme kan dan groot zijn. Om deze overgang wat makkelijker te maken, kan het helpen om in de laatste week van de vakantie al een beetje terug te gaan naar de structuur, het ritme en de routines van de normale schoolweken. Door weer wat meer te letten op etenstijden, de slaaptijden weer wat te vervroegen en wat alerter te zijn op hoe de dag ingevuld wordt en welke regels er gelden, kan je kind al wat beter in het ritme voor school komen. Sommige kinderen bloeien juist op van weer wat meer structuur en regelmaat. Zij vinden het fijn om weer wat meer een vast ritme te hebben.
school na vakamtie
De overgang naar weer naar school gaan, kan ook gemakkelijker gemaakt worden door de vakantie duidelijk te beëindigen. Blik samen terug op de vakantie, bekijk foto's die tijdens de vakantie genomen zijn en praat over wat er leuk was aan de vakantie en wat er misschien minder leuk was. Soms geeft dat ook aanknopingspunten om te laten zien dat terug naar school gaan ook zo zijn positieve kanten heeft. Geen verveling meer en eindelijk je vriendjes weer allemaal in de buurt, maken het weer starten op school toch wat aantrekkelijker voor menig kind.

Dit gesprek geeft ook ruimte om te praten over hoe het straks op school weer zal zijn. Wat is er nieuw op school (een andere meester of juf, een ander lokaal, misschien nieuwe klasgenootjes), waar heeft je zoon/ dochter echt zin in en waar ziet hij/ zij misschien een beetje tegen op? Zo bereid je je kind al een beetje voor op wat er komen gaat.

Een duidelijke afsluiting van de vakantie kan ook helpen de overgang naar 'het normale leven' te maken. Dit kan met een vast ritueel, een laatste dagje op stap, nog één keertje dat lekkere Griekse/ Franse/ Italiaanse gerecht eten of wat je maar samen verzint. Zo geef je een duidelijk signaal dat de vakantie nu echt ten einde loopt.
lunch trommel
Samen een mooie nieuwe tas, broodtrommel of beker kopen voor school, kan kinderen ook helpen een beetje zin te krijgen in het teruggaan naar school. Check samen of alles wat nodig is voor school (tas, trommel, gymkleding, opgepompte fietsbanden etc.) aanwezig is. Zo wordt het weer naar school gaan meteen ook wat concreter. Jonge kinderen vinden het soms fijn een aftelkalender te hebben, zodat ze zelf kunnen zien hoeveel dagen het nog duurt voordat school start.

Wanneer je merkt dat je zoon/ dochter opziet tegen het weer naar school gaan, kan dit je er van weerhouden te praten over school. Dit lijkt fijn voor je kind, maar je helpt hem/ haar hier niet echt mee. Door juist wel te praten over school en de dingen waar je kind tegen opziet, creëer je ruimte om uiting te geven aan negatieve gevoelens. Je kan zorgen bespreken en hopelijk wegnemen en jullie kunnen samen bespreken wat er wel leuk is aan weer naar school gaan. Let ook op de manier waarop je praat over school. Weer naar school ‘mogen’, heeft een andere lading dan zeggen dat je kind weer naar school ‘moet’. En waarschijnlijk voelt een kind dat opziet tegen school het niet echt zo, maar jij helpt je kind zo wel iets positiever te blijven kijken.

Kijk goed waar je zoon/ dochter precies tegenop ziet (nieuwe leerkracht, andere klas, nieuwe uitdagingen, nieuwe school et cetera) en praat hier over. Probeer eerst ruimte te laten voor emoties en niet te snel te gaan sussen of relativeren. Laat de emoties er even zijn, toon begrip en ga daarna samen kijken hoe je kind geholpen kan worden de zorgen te laten afnemen.
klas met juf leerlingen
Zoek samen naar eventuele oplossingen, bijvoorbeeld alvast even bij school gaan kijken waar het nieuwe lokaal is of waar de nieuwe school is. Of leg alvast het eerste contact met de nieuwe meester/juf en overleg even over de zorgen van je kind. In de laatste week weer wat meer contact zoeken met klasgenootjes kan je kind ook helpen met iets meer zelfvertrouwen weer naar school te gaan. Samen sta je toch sterker en gevoelens delen helpt.

Maar zoek wel de balans, door ook te praten over de leuke kanten van weer naar school gaan. Of maak het een beetje aantrekkelijk door samen wat extra lekkere lunch-dingen te kopen, nieuwe kleding voor op school of een mooie agenda/ multomap et cetera.

De eerste weken weer naar school zijn vaak toch weer wennen en kunnen best veel van je kind vragen. Probeer de eerste weken dus rustig te houden. Plan niet te veel activiteiten buiten school om en houdt er rekening mee dat je kind wat prikkelbaar of humeurig kan zijn.
Voor jou als ouder kan het ook best even wennen zijn, wanneer je kind weer vijf dagen in de week naar school gaat. Door te zorgen voor een goede planning en op tijd te zorgen dat alles klaar staat (tas, lunchtrommel, sportkleding et cetera) help je jezelf ook op een goede manier aan het nieuwe schooljaar te beginnen. En wanneer jij als ouder rustig en ontspannen bent, help je je zoon/ dochter hier ook mee.
Wees ook niet te streng, voor je kind en voor jezelf. Gun iedereen de tijd om weer te wennen.

Een weekschema of planbord kan je kind helpen weer wat grip te krijgen op het verloop van de week. In het schema kan je kind zelf zien wanneer hij/ zij naar school, naar de BSO of naar oma en opa gaat en wanneer er gesport wordt of afgesproken kan worden met vriendjes.



Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen of wilt u een persoonlijk advies, dan kunt u hier terecht: Stel uw vraag of advies aan huis









Na zes weken vakantie kan het erg wennen zijn om weer vijf dagen in de week naar school te gaan. Een goede voorbereiding maakt dit makkelijker.




Schermafbeelding 2023-09-14 om 12.50.18

Weerbaar en vol zelfvertrouwen is een werkboek voor kinderen tussen de acht en veertien jaar oud die weinig zelfvertrouwen hebben of niet voldoende weerbaar zijn. Hier meer informatie
Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden