UIt elkaar

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
prentenboek over scheiding
Uit elkaar, Veronique Puts, Leopold
(voor 6 tot 10 jaar)

'Uit elkaar ' is een boek over echtscheiding met paginagrote collage-achtige illustraties, waar de tekst overheen gedrukt is. Het vertelt het verhaal van Acht (bewust wordt in het midden gelaten of Acht een jongen of meisje is), wiens ouders besluiten te gaan scheiden. 'Uit elkaar' is duidelijk een therapeutisch boek, het gaat echt alleen over scheiding en is niet zozeer bedoeld als 'gewoon' leesboek. Het is bestemd voor kinderen van 6 tot 12, maar gezien de stijl van schrijven en opmaak zou ik het vooral aanraden voor jongere kinderen (tot een jaar of 9/10). Het boek is mooi uitgevoerd, de tekst en illustraties vullen elkaar echt aan. De illustraties voegen ook humor toe aan het verhaal, ze maken het verhaal van Acht wat luchtiger

Veronique Puts weet zich goed te verplaatsen in de belevingswereld van kinderen. Wanneer zijn ouders gaan scheiden vraagt Acht zich af: “Is familie dan niet voor altijd”. Wanneer Acht's ouders niet met elkaar praten "doen de oren van Acht pijn van de stilte”. Acht vindt het maar oneerlijk. Hij moet het altijd goed maken wanneer er ruzie is, maar papa en mama hoeven dat niet. Acht heeft het gevoel in het midden te staan en schrijft een brief aan zijn vader en moeder. Ook maakt hij een lijstje met de voor- en nadelen van de scheiding. Acht vindt het lijstje met nadelen maar lang. Ook Acht's boosheid komt aan bod en het gevoel tussen mama en papa heen en weer getrokken te worden.

Acht wil graag praten over de scheiding, maar ontdekt al snel dat zijn beste vriendin niet echt snapt hoe het voelt. Acht ontdekt dat je je heel alleen kunt voelen, ook als je helemaal niet alleen bent. In een mooi gesprek vertelt Acht's oma dat een scheiding nooit de schuld is van een kind, hij voelt zich hierdoor beter.
Langzaamaan merkt Acht dat het went en opa laat hem zien dat verdriet moeilijk is, maar dat het Acht ook maakt tot “iemand die het verdriet van andere mensen begrijpt en die kan troosten”

Alle verschillende aspecten en gevoelens die bij een scheiding kunnen komen kijken, worden op duidelijke en toegankelijke wijze besproken. Er worden ook een aantal termen die een kind kan opvangen tijdens een scheiding, uitgelegd. Voor mij was dit een beetje een onderbreking in het verhaal en ik denk dat het beter is deze termen gewoon bij het kind vandaan te houden, juist omdat het boek zich toch vooral lijkt te richten op wat jongere kinderen. Hoe alles juridisch geregeld wordt, is iets waar je een jong kind naar mijn mening niet mee hoeft te belasten.
'Uit elkaar' sluit af met vier vragen: 'Als mijn ouders ruzie maken voel ik me.....', 'Als ik denk aan een scheiding dan....', 'Wonen in twee huizen vind ik...', 'Als ik later groot ben en ik heb zelf kinderen dan....'. Het lijkt een goed bedoelde aanzet te zijn om met je kind in gesprek te gaan, maar ik denk dat deze vragen een beetje te kort schieten en ook niet nodig waren. 'Uit elkaar' biedt van zichzelf al genoeg aanknopingspunten om nog even over het boek en vooral over scheiding verder te praten.

Tamar de Vos - van der Hoeven


Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:






Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden