Marina van der Wal en Bram Bakker willen met 'Vrij(be)wijs' ouders een boek over seksuele voorlichting bieden, dat de voorlichting veel breder trekt dan enkel de technische kanten en het verhaal over de bloemetjes en de bijtjes. Ze benadrukken dat voorlichting geven ook bestaat uit praten over liefde, vertrouwen, respect, vriendschap, relaties en gevoelens en dat een groot deel van deze voorlichting ook terug te vinden is in wat je je kind toont in je relatie als ouders onderling en als ouder met je kind. Op openhartige en luchtige wijze bespreken Van der Wal en Bakker onder andere de thema's koesteren, het goede voorbeeld geven, invloed van je eigen opvoeding, lichamelijke ontwikkeling, geaardheid, emoties, regels en grenzen, veilig vrijen en de grote buitenwereld. De tekst wordt afgewisseld met eigen ervaringen van Van der Wal en Bakker. Ook worden enkele pubers en ouders aan het woord gelaten, maar dit betreft slecht drie quotes van een puber en drie van een ouder, wat aan een boek van 270 pagina's weinig toevoegt. De twaalf thema's die aan bod komen, zijn opgedeeld in deelonderwerpen die in zeer korte hoofdstukjes (2 tot 4 pagina's) besproken worden. Dit zorgt er voor dat het boek vlot leest en dat je ook makkelijk even een klein stukje kunt lezen. Maar het zorgt er ook voor dat er weinig samenhang in de tekst is.
Het gehele boek is erg van de hak op de tak. Van der Wal en Bakker hebben het onderwerp heel breed willen trekken, maar lijken hierdoor zelf een beetje te verdwalen in wat ze willen vertellen. Bovendien vervallen ze soms in herhaling. De volgorde waarin de onderwerpen besproken worden is regelmatig vreemd. Er is al gesproken over pedofilie en genderdysforie, voordat de eerste menstruatie of de eerste keer seks aan bod is gekomen. Bij het thema 'relaties opbouwen' wordt eerst besproken hoe je er als ouder mee om kunt gaan wanneer je kind in korte tijd steeds weer een nieuw vriend(innet)je mee naar bed neemt. Dan volgt een hoofdstuk over hoe je als ouder kunt omgaan met de eerste keer dat je kind seks heeft, waarna een hoofdstuk wordt gewijd aan hoe kinderen vanaf jonge leeftijd vriendschappen aangaan. Deze drie hoofdstukken in omgekeerde volgorde plaatsen, zou in mijn ogen een stuk logischer zijn geweest. Daarbij lijkt het boek zich vooral te richten op ouders van pubers, maar is er soms plotseling ook een advies aan ouders van peuters en kleuters terug te vinden.
'Vrij(be)wijs' wordt hierdoor een vrij onoverzichtelijk geheel, waar maar moeilijk een lijn in te ontdekken is. Hetgeen jammer is omdat er ook zeker wel zinvolle tips en adviezen in te vinden zijn.
Tamar de Vos - van der Hoeven
Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com: